We hebben helemaal geen copywriters nodig

W

‘Zo, jij lust nog wel zo’n espresso’tje denk ik.’

Ik keek naar de grijze mok, fronste wat met m’n wenkbrauwen en glimlachte naar interviewer één: ‘Ehm, nou eigenlijk, volgens mij zit er nog……’ Maar interviewer één hoorde het niet, of wilde het niet horen, en griste de mok voor m’n neus weg.

‘Nog een lekker bakkie voor Leon’, lachte interviewer één Hennie toe, de dame van de receptie. En weg was Hennie.

Ondertussen zat interviewer twee, we noemen haar Janine, aan de andere kant van de tafel door mijn portfolio te bladeren alsof ze een pleidooi voor een rechtszaak aan het voorbereiden was.

Interviewer één ging weer naast me zitten, en er viel een ongemakkelijke stilte. Ik keek naar buiten en zag twee merels vechten om een besje.

Terwijl we op Hennie wachtten, nam Janine het woord.

‘Leon, stel nou dat we met ons product, de Flipper, ook buiten Nederland marktaandeel willen veroveren. Wat voor een creatief concept kan jij daarvoor verzinnen? We zijn echt op zoek naar een creatieve schrijver. Wat zou jij doen? We moeten iets creatiefs hebben dat meteen aanslaat, snap je?’

Ik snapte het niet

Bedoelde ze nu dat ik tijdens een kennismakingsgesprek voor de functie copywriter moest verzinnen hoe we Flipper buiten de landsgrenzen op een creatieve manier kunnen wegzetten? Dat ik ter plekke een campagne verzin voor een product waar ik tot vijf seconden geleden nog nooit van had gehoord?

Bedoelde ze dat echt?

Is dat hoe bedrijven copywriters selecteren?

Interviewer één en Janine keken me aan.

‘Flipper? Net als die dolfijn van de tv, van vroeger?’, zei ik lachend

Interviewer één en Janine keken elkaar nu aan.

Ondertussen schoof Hennie geluidloos het espresso’tje voor m’n neus en verdween ze weer even geluidloos achter de coulissen.

‘Wat we zoeken is een copywriter die zelf dingen verzint. Concepten. We zoeken een artiest’, zei interviewer één, zonder een spier te vertrekken. ‘Een echte artiest.’

‘Ja, ja…. Jullie zoeken een artiest’, dacht ik bij mezelf

Misschien even bij Circus Renz informeren?

Waar het op neerkomt is dat er in Nederland nog steeds bedrijven zijn die denken dat copywriters uit een paralel universum komen, waar ze, omringd door unicorns, regenbogen en watervallen met inspiratiewater, geniale dingen verzinnen uit het niks.

Maar zo werkt het niet. Want copywriters zijn helemaal geen artiesten.

Copywriters zijn communicatiespecialisten die op basis van een goede briefing vanuit marketing of sales, commerciële teksten schrijven. Teksten met als doel het product of de dienst zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de lezer, zodat de lezer denkt: ‘Ja, dat wil ik!’

Dat is iets heel anders dan zomaar iets op tafel flikkeren

En verwachten dat je copywriter uit het niks iets verzint wat precies bij je doelgroep past, en ook nog eens fingerlicking geweldig is geschreven. De kans dat zoiets gebeurt is ongeveer net zo groot als de kans dat de paus moslim wordt. Zonder goede briefing en zonder achterliggende strategie is je copywriter vleugellam.

En weet je, eigenlijk wil ik ook helemaal geen copywriter zijn.

Want de term copywriter wordt in Nederland verkeerd gebruikt. Het zal er wel mee te maken dat dit woord uit Amerika is overgwaaid. Daar zijn copywriters commerciële schrijvers die sales letters, advertenties of direct mailings schrijven.

Maar in Nederland vinden we dat copywriters ook verantwoordelijk zijn voor websites, white papers, brochures en al het andere dat geschreven moet worden. Inclusief het verzinnen van een concept voor Flipper en de teksten voor op het pleepapier.

Maar als je het mij vraagt is het allemaal onzin……

Want het woord copy betekent altijd nog zoiets als ‘tekst’, als je het vertaalt. Wat we dus écht nodig hebben zijn tekstschrijvers. Tekstschrijvers die op basis van goede briefings goede teksten leveren.

Dan kunnen we de strategie overlaten aan marketing, de creatieve concepten aan de artdirectors en reclamebureau’s, en de commerciële copy aan de copywriters.

Daar worden interviewer één, Janine en Flipper uiteindelijk ook een stuk gelukkiger van.

.

Over de schrijver

FASS MEDIA

Mijn naam is Leon. Ik werk als zelfstandig tekstschrijver/copywriter. In m'n vrije tijd hou ik van lezen, fotografie en pianospelen.

2 reacties