Goede teksten schrijven? Lees deze 26 tips

G

Wil je goede teksten leren schrijven? In dit blog geef ik je 26 praktijktips die jouw teksten nóg beter maken. Deze tips kun je direct toepassen op je eigen schrijfsels. Of het nu gaat om blogs, productteksten, SEO-webteksten of ander werk, met deze tips schrijf je beter!

Tip 1: Weet wat je wilt vertellen
Helder schrijven is vooral helder denken. Wie helder denkt, schrijft helder. Denk dus voordat je begint met schrijven goed na over het punt dat je wilt maken. Je schrijft toch omdat je een boodschap wilt overbrengen? Zorg dat die boodschap kraakhelder is. Denk na. Weet wat je wilt vertellen.

Tip 2: Open met je beste argumenten
Draai niet om de hete brei heen en open direct met je sterkste argument of punt. Een voorbeeld is dit blog. In de tweede zin zie je meteen waar het over gaat en waarom je het moet lezen. Zo haken je lezers meteen aan.

Tip 3: Verplaats jezelf in de lezer
Zoek uit wat je doelgroep bezighoudt. Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat willen ze? Welke problemen of uitdagingen hebben ze? Verplaats jezelf in je lezer. Wat zou jij willen als je de lezer was? Het antwoord op die vraag is de basis voor een doeltreffende tekst.

Tip 4: Gebruik emotie
Als je je doelgroep kent, dan weet je ook waar die behoefte aan heeft. Speel in op die behoefte met emotie. Een voobeeld: als je een Porsche koopt, dan koop je een auto die ‘adembenemend en opwindend’ is. Precies de woorden waar de doelgroep zich graag mee identificeert.

Beschrijf dus de emotie die je product oproept, en niet de eigenschappen.

Verkoop emotie en gevoel, of zoals de Amerikanen zeggen: ‘Sell the sizzle, not the steak‘.

Tip 5: Gebruik goede koppen
De kop is het toegangsbewijs tot je tekst. Zonder goede kop neemt je lezer niet eens de moeite om aan je tekst te beginnen. En dan is alle moeite die je erin stopt voor niks :-(. Zorg er dus voor dat je kop uitnodigt om verder te lezen. Weet ook dat een kop maar één doel heeft: ervoor zorgen dat je lezer verder leest.

Tip 6: Schrijf actief
Gebruik nooit twee werkwoorden achter elkaar als dat niet hoeft. Schrijf zo kort en direct mogelijk.

Jantje gaat dus niet naar de Italiaanse ijssalon lopen om daar een ijsje te gaan kopen. Hij ‘loopt’ naar de Italiaanse ijssalon en ‘koopt’ een ijsje.

Vermijd ook de toekomende tijd zoveel mogelijk (zal, zul etc.). Zo worden je teksten krachtiger. Wie wil dat nou niet?!

Tip 7: Herhaal
Gebruik de kracht van herhaling! Je boodschap wint aan overtuigingskracht door ‘m op meerdere plaatsen in je tekst te herhalen. Let wel op dat je het niet overdrijft.

Tip 8: Schrap en herschrijf
Wat voor Hemingway gold, geldt ook voor jou: ‘The only kind of writing is rewriting‘. Een tekst is zelden in één keer goed. Herschrijf dus zoveel mogelijk. Schrappen is niet erg. Sterker nog: het maakt je tekst beter.

Tip 9: Laat het bezinken
Wat je ook schrijft, neem je tijd en laat je tekst bezinken. Wat bedoel ik daarmee? Schrijf wat je moet schrijven, leg het opzij en denk er niet meer aan. Kom de volgende dag terug en maak het af. Die afstand van je eigen werk zorgt ervoor dat je verbeteringen ziet die je eerst niet zag.

Tip 10: Juiste toon en stijl
Deze is in lijn met tip drie. Pas je toon en stijl aan op je doelgroep. Tekstschrijven is geen wedstrijdje in wie het meest creatief is.

Altijd creatief willen schrijven is een fout die ik vroeger ook regelmatig maakte. Het gevolg was een verzameling über-creatieve teksten die qua toon en stijl niet bij de doelgroep pasten. Dat wil je niet!

Iedere tekst is anders. Een goede copywriter leeft zich in en past zich aan. In toon en stijl.

Tip 11: Gebruik simpele woorden
Schrijf zo simpel mogelijk! Maak het niet onnodig ingewikkeld voor je lezer. Dat betekent dat je simpele woorden gebruikt en moeilijke woorden zoveel mogelijk schrapt. Stephen King noemt het onnodig gebruik van moeilijke woorden “diarrhea of the pen.”

Ik leed tijdens een cursus creatief schrijven een aantal jaren geleden ook aan deze vorm van diarree ;-).

Mooi willen doen maakt je teksten ingewikkeld en zorgt voor ruis in je communicatie. Gewoon niet doen!

Tip 12: Opsommingen, witruimte en alinea’s
Deze zie ik regelmatig terugkomen in teksten van anderen: het niet gebruiken van opsommingen, witruimte en alinea’s.

Er is niets vervelender voor je lezers dan een muur aan tekst waar ze zich doorheen moeten ploegen.

Maak dus royaal gebruik van bulletpoints, witruimte en alinea’s. Heb je niet genoeg ruimte? Dan is je tekst waarschijnlijk te lang. Ga terug naar tip acht.

Tip 13: Hou het persoonlijk
Tekstschrijven is als een gesprek met iemand voeren op papier. Je vertelt iets aan je lezer. Hoe zorg je ervoor dat het kwartje valt bij je lezer?

Door het persoonlijk te houden. Schrijf alsof je lezer tegenover je zit.

Tip 14: Schrijf beeldend
Wil je iets uitleggen of benadrukken? Gebruik metaforen en beeldspraak als het kan, maar overdrijf het niet. Het gaat altijd om de boodschap, niet om de mooiste metafoor. We zitten hier niet bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Tip 15: Vertel een verhaal
Mensen luisteren graag naar goede verhalen. Maak daar gebruik van in je tekst. Kun je een verhaal vertellen over een dienst of product? Doe het dan. Hoe persoonlijker hoe beter.

Tip 16: Gebruik spreektaal
Wees jezelf en schrijf zoals je praat, maar stem toon en stijl af op je lezer.

Tip 17: Gebruik een Call To Action
In marketingteksten gaat het vaak om de Call To Action (CTA): het aanbod of de actie die je lezer moet ondernemen. Maak deze CTA zo vroeg mogelijk in je tekst. Bij gedrukte media zoals kranten heet dat “above the fold”, (boven de vouw).

Tip 18: Schrijf een eerste versie
Zoals je in tip acht al las: een tekst is nooit in één keer goed. Schrijf daarom altijd een eerste versie, die je opvolgt met aanvullende versies.

In een eerste versie gaat het alleen om inhoud. Zet al je punten en argumenten zo snel mogelijk onder elkaar. Structuur, grammatica, spelling etc. komen in latere versies.

Als je de eerste versie eenmaal hebt, kun je starten met afkitten en plamuren.

Tip 19: Zorg voor een goede briefing
Zorg altijd voor een goede briefing voordat je begint met schrijven. Wie denkt dat tekstschrijvers tovenaars zijn die van niets iets kunnen maken heeft ‘t fout. Zonder (goede) briefing geen goede tekst. “Garbage in, garbage out“.

Tip 20: Breek de regels
Schrijven is net als praten, alleen doe je het op papier. Iedereen spreekt op z’n eigen manier met z’n eigen woorden. Soms zijn die woorden niet 100% ABN, maar gebruik je ze toch, omdat ze je boodschap duidelijker maken.

Hetzelfde geldt voor schrijven en copywriting. Ik zeg niet dat je per se fout Nederlands moet schrijven. Ik zeg wel dat je soms de taalregels mag breken als het past binnen je tekst.

Tip 21: Onderbouw je claims
Claim je iets? Onderbouw het dan, anders claim je lucht. Simpel.

Tip 22: Doe niet te veel zoekwoordenonderzoek
Een speciale tip voor alle SEO-schrijvers onder ons. Doe niet te veel zoekwoordenonderzoek. Klinkt gek? Nee hoor…helemaal niet.

Zoekwoorden zijn veel minder belangrijk dan je denkt, ook al willen de experts je graag anders doen geloven. Google is veel meer geïnteresseerd in context dan in zoekwoorden. Het algoritme is anno 2021 zo slim dat het begrijpt waar je tekst over gaat. Ook als je daarin niet 100 keer hetzelfde zoekwoord herhaald.

Vergeet dus alle ‘adviezen’ van internetbureaus die claimen het geheim van Google te kennen. Het geheim van Google bestaat namelijk niet.

Wat wel bestaat is goede en relevante content. Zonder keyword-spam. Daar wordt Google blij van. En je lezer trouwens ook.

Tip 23: Vertel de waarheid/feiten
Vertel altijd de waarheid en maak dingen niet beter of slechter dan ze zijn. Gij zult niet liegen. Daar prikt je lezer namelijk direct doorheen.

Tip 24: Wees creatief en denk lateraal
Bij sommige teksten moet je creatief zijn. Lateraal kunnen denken helpt enorm bij dat proces. Goede copywriters kunnen dat.

Tip 25: Anticipeer op vragen
Denk als je schrijft ALTIJD aan je lezer. Ik herhaal: ALTIJD! Anticipeer op mogelijke vragen en beantwoord die vragen. Zo wordt je tekst logisch en duidelijk en voelt je lezer zich begrepen. Dat laatste kweekt weer vertrouwen en goodwill.

Tip 26: Eén alinea is één onderwerp
Gebruik één onderwerp of argument per alinea. Verwar je lezer niet. Wil je nog een punt maken? In de volgende alinea graag.

Tip 26: Gebruik beelden
Als tekstschrijver/copywriter schrijf je niet alleen, maar zorg je vaak ook voor de beelden bij een tekst. De juiste beelden op de juiste plek maken je communicatie sterker.

Hoe je het juiste beeld kiest? Daar is geen recept voor. Kijk hoe anderen in jouw business het doen. Kopieer, maar steel niet.

.

Over de schrijver

FASS MEDIA

Mijn naam is Leon. Ik werk als zelfstandig tekstschrijver/copywriter. In m'n vrije tijd hou ik van lezen, fotografie en pianospelen.

Reactie toevoegen